woensdag 11 mei 2011

Dinsdag 10 mei 2011 Leiden Schouwburg



Medea speelt in de laatste week van haar tournee voor een volle zaal in de Leidse Schouwburg. Met bouwjaar 1705 de oudste schouwburg van Nederland. Het is een intiem theater. Eigenlijk iets te klein voor het Medea-decor. Normaal heeft de catwalk zes planken en hangen er acht ijsblokken in de lucht. Nu is er maar ruimte voor vier vlonders en zes ijsblokken. Het geeft een extra dimensie aan de voorstelling om zo dicht op het publiek te spelen. Medea blijft een tranentrekker. Het applaus is er dan ook naar.
Ollie moet in het begin als hij samen met Bram op de tafel zit om naar het verhaal van Medea/Malou te luisteren steeds hoesten. Malou geeft hem water en van mij krijgt hij een anijssnoepje. Het is knap dat hij zich niet laat afleiden door de hoestbui. Met het snoepje in zijn mond trekt hij toch een gekke drakenbek, duwt hij zijn oogleden naar beneden met twee vingers en rekt hij zijn neusgaten op met twee andere vingers. Lotte heeft het vast zien gebeuren vanaf de coulissen, maar tijdens de voorstelling kan ze niks doen. De kinderen zijn op Lotte aangewezen tot het moment dat de zaal open gaat en vanaf het moment dat de voorstelling is afgelopen. Daar tussenin kan ze iets voor zichzelf doen. Soms blijft ze in de coulissen zitten. Soms zit ze in de zaal. Soms in de artiestenfoyer of in de kleedkamer met haar laptop of een boek.  Lotte ziet erop toe dat de kinderen niet verdwalen in de schouwburgen, dat ze eten en drinken als ze dat nog moeten doen, dat ze hun theaterpyama's, rode theatersokken en theatergympies aandoen en weer uittrekken, dat ze zich niet vervelen en dat ze voor aanvang nog eens de 'daarom' tekst repeteren. Lotte is ook ons aanspreekpunt voor het reizen naar de plek waar we moeten spelen. Ze gaat altijd mee met de bus vanuit Groningen. Maar vandaag komt ze met de bedrijfsauto. Bij wijze van enorm hoge uitzondering en tot haar eigen enorm grote schande had ze vergeten om Ollie van school te halen. Er was gelukkig genoeg tijd om zelf te rijden van Groningen naar Leiden. Met Ollie. Waardoor alles weer goed kwam. Bram kwam met zijn moeder uit Hilversum. Voor Bram is het vandaag zijn laatste speeldag.
Lotte is een onmisbaar lid van de Medeafamilie.  Twee jaar geleden was ze ook al bij het NNT voor de Medeakinderen. Toen waren haar dreadlocks nog niet zo lang als nu. Peter zegt dat hij altijd al heeft willen knutselen met het haar van Lotte. Vandaag mag het. Vandaag is het Lotte-dag.







voor meer foto's zie:
https://picasaweb.google.com/noranorabey/MedeaReprise36Leiden100511?authkey=Gv1sRgCJD07e_Dwauaeg#

Geen opmerkingen: