maandag 2 mei 2011

Donderdag 28 april 2011 Nijmegen Stadsschouwburg

In Nijmegen hebben we bijna een volle bak. Veel jeugd, die zich voorbeeldig gedraagt. Medea is in topvorm. Het is Malou niet aan te zien dat ze het zwaar heeft met Medea. Iedereen op het toneel en in het publiek verstijft met haar mee als Kreon hard op de tafel slaat ten teken dat hij niet bezwijkt voor haar verleidingskunsten, zeker niet als ze zegt dat 'het ingrijpen' van Kreon en al zijn collega-bestuurders en politici 'zo zonder liefde is'.
Malou staat als Medea non stop in de volgspot die bediend wordt door Jakob. Hij houdt van het stuk Medea, omdat Malou een vrouw van vlees en bloed maakt van deze 'vervloekte vrouw'. Jakob is al 28 jaar bij het NNT. Hij heeft 5 artistiek leiders zien komen en gaan. Bij het afscheid van Koos Terpstra eind 2008, dacht Jakob dat het ook voor hem tijd was geworden om iets anders te gaan doen. Maar toen kwamen Ola Mafalaani en Ko van den Bosch. Hun eerste stuk bij het NNT was Medea. En toen Jakob dat hoorde en zag, wist hij weer waarom hij bij het theater zou blijven. Als belichter en als technische man die alles kan. In Medea is Jakob de volgspotter. De man die met zijn felle lichtbundel onafgebroken de focus gericht houdt op Malou. Bij de eerste reeks Medea opvoeringen in 2009 had hij het makkelijk, zegt Jakob. Toen hoefde hij alleen Malou te volgen. Maar in deze tweede serie is het de kunst om de volgspot zo te richten dat ook de anderen die met Medea in actie zijn in het licht staan. Voor het koor is het soms afzien wanneer ze naar Medea kijkt en net moet doen alsof ze niet verblind wordt.
Voor aanvang van de voorstelling kan Jakob nog lui zitten in zijn stoel achter de volgspot en voluit genieten van Anamaria Koekoek. Hij is een fan van de poses die Peter ter plekke verzint. Onweerstaanbaar aanstekelijk is zijn lachen als Peter languit op de grond ligt en zijn lijf vervaarlijk laat trillen. Juist. Zoals een vis op het droge.
Na afloop van elke voorstelling, zodra de zaal weer leeg is, komen de technici van het theater waar we gespeeld hebben, onder leiding van de NNT mannen, direct in actie om het toneel op te ruimen. Dat gaat in behoorlijk snelle vaart, waarbij iedereen zijn eigen taak heeft. Jakob is onder meer de man van de rekwisieten. Hij ruimt de rotzooi van de pannekoeken op en bergt gasstel, pan en glazen kannen op in de juiste kist. Hetzelfde gebeurt met de lego en met de houten vlonders.
De technici zijn deze dagen veel van huis. Vaak reizen ze na de voorstelling alvast door naar een hotel in de volgende stad waar we spelen. Des te fijner is het als Jakob een dag weer in zijn eigen huis kan zijn, midden op het land, met veel dieren om zich heen en bij de vrouw van wie hij houdt. Vandaag is het Jakobdag.


voor meer foto's zie:
https://picasaweb.google.com/noranorabey/MedeaReprise30280411NijmegenStadsschouwburg?authkey=Gv1sRgCI6Mr8Tz8divZw#





Geen opmerkingen: